Bemutatkozás

Egyesületünk 1998. nyarán alakult, azzal a céllal, hogy a hazai temetőinkbe látogatók, ne csak úgy tekintsenek a temetőkre, mint a sírok tömegére, hanem úgy is, mint az emlékezés méltó kertjeire. Szép, egységes temetőket létrehozó hazai hagyományainkkal ma már csak néhány emléktemetőben találkozhatunk. Hazai temetőinkbe lépve – ez alól csak néhány sírkertünk kivétel – kőbe fagyott hangulat fogad bennünket. Pedig ennek a képnek a megváltoztatásához rengeteg növényi alapanyag áll rendelkezésünkre. Már az egyesület létrehozásakor is szándékunkban állt, hogy a növények széles körű alkalmazási lehetőségét felhasználva és népszerűsítve, temetőinket, vagy annak egyes részeit emlékkertekké alakíthassuk.

„Új szakmai egyesület, ami részben új, hiszen van múltja is.”

Az elmúlt években a temetkezési szakma számára a legnagyobb kihívást a jogszabály módosítás és az ezzel kapcsolatos érdekérvényesítő lobbi jelentette.

A szakmai egyeztetések egyik nagy tanulsága az volt, hogy az állami, önkormányzati és egyházi kötelezettséget ellátó, temetőfenntartást és temetőüzemeltetést végző vállalkozások és szervezetek érdekeit nem képviselte egy szervezet sem kellőképpen, így joggal merült fel az igény több vállalkozás részéről, hogy alakuljon meg egy olyan szakmai szervezet, amely ennek a hiánynak és elvárásnak eleget tesz.

Több szakmai egyeztetést követően vetődött fel az a lehetőség, hogy a Temetőkertészek és Fenntartók Egyesületének átalakításával valósuljon meg az új egyesület létrehozása.

A tagok döntése értelmében az átalakulás végül 2015. február 18-i dátummal befejeződött és hivatalosan is nyilvántartásba vételre került a Magyarországi Temetőfenntartók és Üzemeltetők Egyesülete.

Az Egyesület Elnöksége hisz benne és vallja, hogy áldozatos munkával sikerülhet a hazai temető fenntartási és üzemeltetési színvonal, és ez által a kegyeleti kultúra és a kegyeletgyakorlás feltételrendszerének magasabb szintre emelése és annak megtartása.

Amennyiben egyesületünk felkeltette érdeklődését, akkor szívesen hívjuk és várjuk tagjaink közé, hogy Ön is elősegítse munkánkat, közös összefogásunk erősítse céljaink érvényesítését! A tagság feltételeiről és az ezzel járó előnyökről itt tájékozódhat.